Ζυμαρικά από όσπρια! Γιατί να τα προτιμήσω;
Πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φυσικά χωρίς γλουτένη, τα ζυμαρικά οσπρίων αποτελούν τη νέα εξαιρετική διατροφική πρόταση για όλους τους μακαρονάδες! Μάθετε τι είναι και πώς να τα αξιοποιήσετε στην κουζίνα και στη δίαιτά σας.
♦ της Μαρίας Γκέκα
Tα ζυμαρικά από εναλλακτικά άλευρα και μάλιστα οσπρίων, είναι μια νέα, ανερχόμενη τάση, που ξεκίνησε στην Ιταλία εδώ και αρκετά χρόνια και κατακτούν σιγά και σταθερά τον κόσμο.
Πολλές σοβαρές εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να βγάζουν στην αγορά νέα καινοτομικά προϊόντα, ανταποκρινόμενες στην κοινωνική τάση για υγιεινές εναλλακτικές ώστε να καλύψουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως αυτές των vegan, των ανθρώπων με δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και απλών νέων ανθρώπων που τρώνε μεν απ’ όλα με μέτρο, αλλά ταυτόχρονα ψάχνουν υγιεινές, θρεπτικές και νόστιμες εναλλακτικές για να εμπλουτίζουν την καθημερινή ισορροπημένη διατροφή τους.
Ιδιότητες και οφέλη
Το σχήμα τους, είτε πρόκειται για πένες ή ριγκατόνι ή σπαγγέτι μοιάζει με τα παραδοσιακά ζυμαρικά που όλοι -κακά τα ψέματα- λατρεύουμε. Η γεύση τους, όμως, και η διατροφική τους αξία είναι διαφορετική. Τα εν λόγω ζυμαρικά παρασκευάζονται με αλεύρι που παράγεται από την άλεση κόκκινης φακής, ή αλεύρι από ρεβίθια, αρακά, κόκκινα ή μαύρα φασόλια.
Τα ζυμαρικά οσπρίων έχουν διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με το όσπριο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.
⇔Τα ζυμαρικά από κόκκινες φακές, για παράδειγμα, είναι τέλεια για όσους πάσχουν από αναιμία, χάρη στην περιεκτικότητα σε σίδηρο.
⇒Τα ζυμαρικά από ρεβίθια, είναι πλούσια σε ωμέγα 3, βοηθούν να διατηρηθεί το επίπεδο της LDL χοληστερόλης στο αίμα υπό έλεγχο.
⇒Τα ζυμαρικά από αρακά είναι πλούσια σε φώσφορο και περιέχουν βιταμίνες Β και ΡΡ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι:
- Πλούσια σε πρωτεΐνες
- Χωρίς γλουτένη
- Πλούσια σε ίνες
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Επίσης, έχουν δυνατή και νόστιμη γεύση προσφέροντας αίσθηση κορεσμού που διαρκεί περισσότερο.
Ιδανικά για δίαιτα
♦ Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και έχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες (50% λιγότερα από τα «φυσιολογικά” ζυμαρικά), γι ‘αυτό είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Σας επιτρέπει να κρατάτε το βάρος σας υπό έλεγχο και να εμπλουτίζετε το καθημερινό σας μενού χάρη στις βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα που περιέχουν.
♦ Ακόμη, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, δηλαδή χορταίνετε, επιτρέποντάς σας να κρατάτε υπό έλεγχο τις επιθέσεις της πείνας.
♦ Επιπλέον, οι πολλές ίνες που περιέχουν διεγείρουν τη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, τον εχθρό της ομορφιάς.
♦ Εκείνοι που υποφέρουν από δυσανεξίες ή κοιλιοκάκη μπορούν επιτέλους να απολαύσουν άφοβα τα ζυμαρικά, επειδή δεν περιέχουν γλουτένη.
Ζυμαρικά από φακές
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακής, εκείνος όμως που χρησιμοποιείται περισσότερο για τα εν λόγω ζυμαρικά είναι η κόκκινη φακή. Η φακή, εκτός από τις γενικές ιδιότητες που αναφέρονται σε όλα τα είδη οσπρίων, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για όσους πάσχουν από αναιμία, χάρη στην περιεκτικότητά της σε σίδηρο.
Προωθεί τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και ενδείκνυται για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη συνολική υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο ενώ περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά.
Ζυμαρικά από ρεβίθια
Ενδείκνυνται για όσους πάσχουν από εντερικές ανωμαλίες. Χάρη στην παρουσία των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, υποστηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης LDL.
Ζυμαρικά από αρακά
Βοηθούν στη σταθερή διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, είναι πλούσια σε φώσφορο, και περιέχουν πολλές βιταμίνες Β και ΡΡ.
Πλούσια σε φυσικά φυτοοιστρογόνα, αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
√ Μειονεκτήματα
Τα ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων δεν αποκρύπτουν μειονεκτήματα εκτός από την τιμή. Κοστίζουν περισσότερο από τα παραδοσιακά ζυμαρικά, όχι μόνο επειδή έχουν μειωμένη παραγωγή, αλλά και επειδή απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό και συχνά οι μονάδες που τα παράγουν δεν έχουν βελτιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής.
√ Διαβάστε την ετικέτα
Είναι σημαντικό να διαβάσετε καλά την ετικέτα και να αγοράσετε προϊόντα, τα συστατικά των οποίων περιλαμβάνουν μόνο αλεύρι από αρακά, ρεβίθια, φακές, φασόλια και νερό… Προσέχετε να μην περιέχουν χρωστικές ουσίες! Ευτυχώς, η πλειοψηφία των εν λόγω ζυμαρικών στην αγορά είναι βιολογικής προέλευσης, ακριβώς για να ικανοποιήσει αυτή την ομάδατων ανθρώπων που είναι προσεκτικοί στη διατροφή τους.
√ Πώς μαγειρεύονται
Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε τα ζυμαρικά προσέχοντας με ακρίβεια το χρόνο μαγειρέματος.
Συνήθως αυτός ο χρόνος κυμαίνεται από 3 έως 7 λεπτά, ανάλογα με το επιλεγμένο όσπριο. Ακολουθήστε το χρόνο που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος. Κι αυτό γιατί: Αν τα μαγειρέψετε ακόμη και ένα λεπτό περισσότερο, σπάνε και δεν παραμένουν συμπαγή. Επίσης, αν τα αφήσετε να κρυώσουν πολύ χωρίς σάλτσα, στεγνώνουν και κολλούν.
Η συμβουλή είναι να τα αποστραγγίσετε και αμέσως να τα καρυκεύσετε με λίγο λάδι. Φυσικά να έχετε έτοιμη τη σάλτσα τους και να τα αναμίξετε.
Αν αναρωτιέστε με τι σάλτσα θα συνδυάσετε τα ζυμαρικά οσπρίων, σας δίνουμε κάποιες ιδέες.
Τα ζυμαρικά από αλεύρι φακής είναι τέλεια με καρυκευμένα καρύδια και κουρκουμά. Τα ζυμαρικά από αρακά πηγαίνουν καλά με έντονες γεύσεις όπως κρεμμυδάκι, μέντα, λάχανο και μαρούλι. Τα ζυμαρικά σόγιας, από την άλλη, είναι τέλεια με πικάντικες γεύσεις όπως τζίντζερ, σάλτσα σόγιας και τσίλι.
Πηγή: NATURANRG