Συνταγή: Veggie μουσακάς
Συνταγή: Veggie μουσακάς – Γνωστός σε όλον τον κόσμο ως το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και όχι αδίκως! Απολαύστε χωρίς τύψεις το μουσακά, χωρίς τηγανίσματα και, ιδίως, χωρίς κρέας και άλλα ζωικά παράγωγα.
Υλικά για 2 άτομα
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε λωρίδες
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λωρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 120 γρ μανιτάρια, στο μπλέντερ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 ντομάτες σε κύβους (ξεφλουδισμένες προαιρετικά)
- 1/2 φλ ντομάτα στο μπλέντερ
- 2 κ. σ. κόκκινο κρασί (προαιρετικό)
- 1 κ. σ. μπαχαρικά επιλογής σας όπως μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, χρωματιστά πιπέρια κλπ.
- 90 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
- 30 γρ νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ
- Αλάτι, Πιπέρι
- Καρύδια για το γαρνίρισμα
Για την μπεσαμέλ
- 30 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 300 ml γάλα σόγιας
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Ετοιμασία
1. Αρχικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Σε ένα ταψί, απλώνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ένα αντικολλητικό χαρτί, ψεκασμένες με ελαιόλαδο, και τα ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
2. Ζεσταίνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με λίγο νερό και σωτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σωτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
3. Ρίχνετε τις ντομάτες, το χυμό, το κρασί (εάν θέλετε) και τα μπαχαρικά, και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.
4. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καρύδια, τη βρώμη και τέλος αλάτι και πιπέρι.
5. Σε μία κατσαρόλα βάζετε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα σόγιας και ανακατεύετε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια παχύρευστη «μπεσαμέλ».
6. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί. Τοποθετείτε τις μισές φέτες των λαχανικών στη σειρά, ρίχνετε από πάνω το μισό μίγμα της γέμισης και τη μισή σάλτσα από το γάλα σόγιας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία από πάνω με τα άλλα μισά υλικά.
7. Τέλος, προσθέτετε τη μπεσαμέλ που έχετε ετοιμάσει.
8. Ψήνετε για 30 λεπτά. Γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς.
Μπεσαμέλ Vegan
Υλικά για 8 άτομα
- 1lt γάλα σόγιας ή ζωμό λαχανικών (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό ζωμό, μισό γάλα)
- 90gr ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
- 120gr αλεύρι (10 γεμάτες κουταλιές) ή νιφάδες πατάτας
- 1κ αλάτι ακατέργαστο
- Μοσχοκάρυδο
- Κανέλα
Ετοιμασία
Ζεσταίνετε το γάλα με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύτετε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι μέχρι να γίνει μια κρέμα. Όταν ζεσταθεί το γάλα, ρίχνετε μέσα την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
* 1ος τρόπος: Στο ζωμό ή το γάλα προσθέτετε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το αλεύρι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτετε το λάδι και τα μπαχαρικά.
* 2ος τρόπος: Ζεσταίνετε το ζωμό (ή γάλα) με τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε το λάδι με το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο από το γάλα. Όταν ο ζωμός (γάλα ή ζωμός) γίνει αρκετά ζεστός, ρίχνετε την κρέμα και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια
Πηγή: naturanrg