Blog
Συνταγή: Veggie μουσακάς
Συνταγή: Veggie μουσακάς – Γνωστός σε όλον τον κόσμο ως το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και όχι αδίκως! Απολαύστε χωρίς τύψεις το μουσακά, χωρίς τηγανίσματα και, ιδίως, χωρίς κρέας και άλλα ζωικά παράγωγα.
Υλικά για 2 άτομα
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε λωρίδες
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λωρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 120 γρ μανιτάρια, στο μπλέντερ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 ντομάτες σε κύβους (ξεφλουδισμένες προαιρετικά)
- 1/2 φλ ντομάτα στο μπλέντερ
- 2 κ. σ. κόκκινο κρασί (προαιρετικό)
- 1 κ. σ. μπαχαρικά επιλογής σας όπως μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, χρωματιστά πιπέρια κλπ.
- 90 γρ καρύδια, ψιλοκομμένα
- 30 γρ νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ
- Αλάτι, Πιπέρι
- Καρύδια για το γαρνίρισμα
Για την μπεσαμέλ
- 30 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 300 ml γάλα σόγιας
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Ετοιμασία
1. Αρχικά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Σε ένα ταψί, απλώνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ένα αντικολλητικό χαρτί, ψεκασμένες με ελαιόλαδο, και τα ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
2. Ζεσταίνετε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με λίγο νερό και σωτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σωτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
3. Ρίχνετε τις ντομάτες, το χυμό, το κρασί (εάν θέλετε) και τα μπαχαρικά, και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα.
4. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καρύδια, τη βρώμη και τέλος αλάτι και πιπέρι.
5. Σε μία κατσαρόλα βάζετε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα σόγιας και ανακατεύετε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια παχύρευστη «μπεσαμέλ».
6. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί. Τοποθετείτε τις μισές φέτες των λαχανικών στη σειρά, ρίχνετε από πάνω το μισό μίγμα της γέμισης και τη μισή σάλτσα από το γάλα σόγιας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία από πάνω με τα άλλα μισά υλικά.
7. Τέλος, προσθέτετε τη μπεσαμέλ που έχετε ετοιμάσει.
8. Ψήνετε για 30 λεπτά. Γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς.
Μπεσαμέλ Vegan
Υλικά για 8 άτομα
- 1lt γάλα σόγιας ή ζωμό λαχανικών (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό ζωμό, μισό γάλα)
- 90gr ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
- 120gr αλεύρι (10 γεμάτες κουταλιές) ή νιφάδες πατάτας
- 1κ αλάτι ακατέργαστο
- Μοσχοκάρυδο
- Κανέλα
Ετοιμασία
Ζεσταίνετε το γάλα με το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύτετε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι μέχρι να γίνει μια κρέμα. Όταν ζεσταθεί το γάλα, ρίχνετε μέσα την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
* 1ος τρόπος: Στο ζωμό ή το γάλα προσθέτετε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το αλεύρι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτετε το λάδι και τα μπαχαρικά.
* 2ος τρόπος: Ζεσταίνετε το ζωμό (ή γάλα) με τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε το λάδι με το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο από το γάλα. Όταν ο ζωμός (γάλα ή ζωμός) γίνει αρκετά ζεστός, ρίχνετε την κρέμα και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια
Πηγή: naturanrg
ΣΥΝΤΑΓΗ: Κροκέτες Κινόα με Κρέμα κολοκυθόσπορου
Κροκέτες Κινόα με Κρέμα κολοκυθόσπορου, (vegan & gluten free). Γευστικές μπουκιές με γλυκοπατάτες, που εξισορροπούν την καπνιστή και αλμυρή γεύση του κύμινου, της ρίγανης, του σκόρδου, και του lime. Η κρέμα Κολοκυθόσπορου δημιουργεί έναν υπέροχο συνδυασμό που απογειώνει το πιάτο.
Συστατικά για 8-11 κροκέτες:
– 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
– 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
– 3/4 – 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
– 1/2 κουταλιά της σούπας (περίπου) πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε jalapeno ή κόκκινο πιπέρι)
– 2 μεσαίες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη
– 1/8 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (για το σοτάρισμα)
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο πουρέ γλυκοπατάτας (βλέπε σημείωση)
– 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια (πλυμένα, στραγγισμένα και στεγνωμένα)
– 1 ½ φλιτζάνι προ- βρασμένη Κινόα, αφού την αφήσετε να κρυώσει
– 1 κουταλιά της σούπας λευκούς σπόρους Chia
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (για το ανακάτεμα)
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ φρεσκοστυμμένο
– ½ – 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λάιμ
– ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιαντρο
– 1/2 – 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό παρθένο λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο)
– Κρέμα Κολοκυθόσπορου (για το σερβίρισμα)
Σε ένα τηγάνι με μέτρια θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας. Προσθέστε το κρεμμύδι, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το σκόρδο, τη ρίγανη, το μπαχάρι, το κύμινο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το πιπέρι, και μαγειρεύετε για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι (βεβαιωθείτε ότι έχετε χαμηλή θερμότητα στο τηγάνι, ώστε να μην καεί το σκόρδο και το κρεμμύδι, γιατί θα δημιουργήσουν μία πικρή γεύση). Μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι καρύδας για τηγάνισμα και το βούτυρο Κολοκυθόσπορου) και ανακατέψτε καλά. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για τηγάνισμα (το ψύχεται για 30 περίπου λεπτά, ώστε να γίνει πιο σταθερό και πιο εύκολο να διαμορφωθεί). Πάρτε κουταλιές από το μείγμα και σχηματίστε μικρά μπιφτεκάκια με τα χέρια σας μέχρι να τελειώσετε όλο το μείγμα. Σε ένα αντικολλητικών τηγάνι σε μέτρια- υψηλή θερμότητα, ρίξτε 1/2 έως 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τις κροκέτες και τηγανίστε για 6-9 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα. ρίχνεις πάνω τους μόνο μία φορά ή δύο φορές (η δεύτερη πλευρά θα μαγειρέψει πιο γρήγορα από το πρώτο), που εργάζονται σε παρτίδες, εάν είναι απαραίτητο. Σερβίρετε με το βούτυρο Κολοκυθόσπορου.
Σημείωση: Μαγειρέψτε τις γλυκοπατάτες πριν την εκτέλεση της βασικής συνταγής. Απλά τοποθετήστε ένα ή δύο γλυκοπατάτες (ανάλογα με το μέγεθος) σε ένα ταψί καλυμμένο με λίγη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 ° για 40 έως 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να τρυπιούνται με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια πολτοποιήστε τις.
Πηγή: http://greenbay.gr
ΣΟΥΣΑΜΙ, ΤΑΧΙΝΙ, ΧΑΛΒΑΣ και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό
ΣΟΥΣΑΜΙ
Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο.
Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.
Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.
Οι ευεργετικές δράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:
ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.
Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.
ΤΑΧΙΝΙ
Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.
Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι… Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται μια λιπαρή κρέμα. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
ΧΑΛΒΑΣ
Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.
Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.
Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.
Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
Εν κατακλείδι, ο χαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).
Από τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Τι είναι ακριβώς το Matcha Tea;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πράσινο τσάι είναι πραγματικά «θαυματουργό». Κάνει καλό στην καρδιά, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες.
Τον τελευταίο καιρό, οι φανατικοί των superfoods, των βιολογικών προϊόντων αλλά και οι celebrities του Χόλιγουντ ορκίζονται στα εντυπωσιακά αποτελέσματα ενός τσαγιού. Δεν πρόκειται όμως για ένα οποιοδήποτε πράσινο τσάι, αλλά για το περίφημο ιαπωνικό τσάι μάτσα (matcha).
Matcha σημαίνει τσάι σε σκόνη και, πράγματι, το μάτσα είναι μια λεπτή σκόνη τσαγιού με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία και η οποία δεν καταπολεμά μόνο την κόπωση και την υπνηλία αλλά και ενισχύει τη γενικότερη απόδοση του οργανισμού.
Παρά το γεγονός ότι οι μοναχοί της Ιαπωνίας εμπιστεύονταν τις δυνάμεις του για περισσότερο από 800 χρόνια, μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναγνωρίζονται οι εξαιρετικές του ιδιότητες στο Δυτικό κόσμο. Σήμερα, αυτό το energy boost έγινε εξαιρετικά δημοφιλές σ’ όλο τον κόσμο με σκοπό να μας χαρίσει όχι μόνο υγεία και ευεξία, αλλά και ένα όμορφο σώμα.
Τι το κάνει διαφορετικό;
Περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Αντίθετα από το πράσινο τσάι, στο τσάι μάτσα τα φύλλα του φυτού, πριν τη συγκομιδή, σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία.
Μόλις μαζευτούν τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση που θα μείωνε τα στοιχεία αυτά. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη. Επειδή το matcha είναι υψηλής ποιότητας τσάι, αποτελεί μια πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχέση με το απλό πράσινο τσάι.
Ευεργετικές ιδιότητες
- Το matcha είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από το κανονικό πράσινο τσάι.
- Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι υψηλότερες από αυτές των μύρτιλων, 100 φορές πιο ισχυρές από την βιταμίνη C και 25 φορές πιο δραστικές από τη βιταμίνη E.
- Το matcha περιέχει 70 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και 9 φορές βήτα καροτίνη απ’ ό,τι το σπανάκι. Επίσης, περιέχει ικανές ποσότητες ινών καθώς και όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για καλή υγεία.
- Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Εκτός από τις πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), περιέχει και μια ουσία που ονομάζεται EGCG και η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
- Περιέχει περισσότερες στυπτικές τανίνες από κάθε άλλη ποικιλία πράσινου τσαγιού.
Το «απόλυτο» ενεργειακό ποτό
Επειδή καταναλώνονται και τα φύλλα του τσαγιού, το matcha είναι πλούσιο σε τεΐνη και άρα διεγερτικό. Μπορείτε να πάρετε τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι τσάι, σχεδόν όσο και ένα φλιτζάνι καφέ. Βέβαια σε σύγκριση με τον καφέ, το matcha οξύνει τις αισθήσεις, δημιουργεί μια «ήρεμη εγρήγορση» η οποία οφείλεται σε ένα φυσικό αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, και το οποίο προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Η κατανάλωση του τσαγιού matcha χαλαρώνει και ηρεμεί. Έχει έντονη γεύση, μοιάζει με χόρτο ή σπανάκι. Το matcha το κάνετε ρόφημα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, λίγο πριν το σημείο βρασμού. Αυξάνει τη συγκέντρωση του νου και παρέχει αυξημένη πνευματική διαύγεια και εστίαση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιάπωνες μοναχοί καταναλώνουν τσάι matcha κατά τη διάρκεια νηστειών και διαλογισμών. Είναι καλύτερα να το καταναλώσετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τον ύπνο.
Άλλα οφέλη
Το matcha μειώνει την αρτηριακή πίεση επειδή αυξάνει την παραγωγή νιτρικού Οξειδίου το οποίο διαστέλλει τις αρτηρίες και μειώνει την πίεση του αίματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από 1 χρόνο συστηματικής κατανάλωσης η υπέρταση μειώνεται κατά 46%.
Ανάμεσα στα άλλα οφέλη του είναι και η αποδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη της τερηδόνας, επειδή σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν οδοντική πλάκα και κακοσμία του στόματος και αυξάνει την αντοχή του σμάλτου των δοντιών στα διάφορα οξέα.
Επαγγελματίες της ομορφιάς και του ευ ζην δηλώνουν φανατικές αυτής της πράσινης σκόνης. Ο λόγος; Δεν αφυπνίζει απλώς το μυαλό και το σώμα, αλλά επιπλέον αποτελεί και μυστικό ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν την επιδερμίδα προστατεύοντάς την από τις ελεύθερες ρίζες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο: η σκόνη matcha ξυπνάει το μεταβολισμό και απομακρύνει το λίπος χάρη στις κατεχίνες που περιέχει.
Μια ένωση που βρίσκεται στο τσάι, η επιγαλοκατεχίνη, έχει αποδειχθεί πως ενισχύει το μεταβολισμό και περιορίζει την ανάπτυξη λιποκυττάρων. Σε μελέτη περιοδικού Ενδοκρινολογίας διαπιστώθηκε πως οι καθημερινές εγχύσεις της επιγαλοκατεχίνης σε πειραματόζωα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση έως και του 21% του σωματικού τους βάρους. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην επίδραση που έχει στη λεπτίνη, την ορμόνη του κορεσμού. Μια ακόμα έρευνα στο «American Journal of Clinical Nutrition» έδειξε πως συμμετέχοντες που έπιναν τσάι πλούσιο σε κατεχίνη έχασαν το διπλάσιο βάρος από αυτούς που δεν το κατανάλωναν. Βέβαια, το τσάι matcha είναι απλώς το μέρος ενός όλου. Δεν μπορείτε να τρώτε ντόνατς και να πίνετε τσάι, νομίζοντας πως έτσι θα χάσετε βάρος, λένε οι διατροφολόγοι.
Tips
- Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών μέσα στην ημέρα. Αν είστε, όμως, ευαίσθητοι στην καφεΐνη, περιορίστε τις ποσότητες μέχρι και 6 ώρες πριν το βραδινό σας ύπνο.
- Το matcha εκτός από τσάι μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε χυμούς, σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες ή στο παγωτό και στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα.
Πηγή: http://www.naturanrg.gr
Συνταγή: Φαλαφέλ σε πίτα με σάλτσα ταχίνι
Συνταγή: Φαλαφέλ σε πίτα με σάλτσα ταχίνι – Υλικά για τους κεφτέδες (4 άτομα):
250 γρ ρεβύθια που έχουμε μουλιάσει απο το προηγούμενο βράδυ
1 μεγάλο κρεμμύδι, κατα προτίμηση λευκό
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ φυλλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χαρούπι: η καταπληκτική, παρεξηγημένη τροφή
Χαρούπι: η καταπληκτική, παρεξηγημένη τροφή – Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τα χαρούπια, λίγοι εκτιμούμε όμως την καταπληκτική αυτή τροφή. Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον), είναι ο καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), που είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς.
Γύρη: Ιδιότητες της Γύρης
Γύρη: Ιδιότητες της Γύρης – Τι είναι η γύρη;
Γύρη: Ιδιότητες της Γύρης – Η εγκυκλοπαίδεια λέει: Γύρη (γυρεόκοκκος) είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθών των σπερματόφυτων φυτών.
Η ξένη ονομασία της “pollen” προέρχεται απότη λατινική “pollinis” που σημαίνει επίσης ψιλή σκόνη.
Εσείς πίνετε γάλα γαϊδούρας; Το καλύτερο γάλα μετά το μητρικό!
Εσείς πίνετε γάλα γαϊδούρας; Το καλύτερο γάλα μετά το μητρικό! Το μυστικό που κρυβόταν πίσω από το λαμπερό και νεανικό δέρμα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Ήταν το γάλα γαϊδούρας! Με αυτό η ξακουστή ανά τους αιώνες Αιγύπτια, έκανε το μπάνιο της, απολαμβάνοντας όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα.
Γαιδουράγκαθο. Ένα θαυματουργό βότανο που σώζει το συκώτι!
Γαιδουράγκαθο. Ένα θαυματουργό βότανο που σώζει το συκώτι! Οι θρυμματισμένοι σπόροι και το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα (ως προς το Silymarin) χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως: εθισμοί, αλκοολισμός, δηλητηρίαση από μανιτάρια, ανορεξία, προβλήματα χολής, πεπτικές διαταραχές, λιπώδης διήθηση, πονοκέφαλοι, ορμονικές ανισορροπίες, σπασμοί, έκθεση σε τοξίνες, ενώ είναι γνωστό ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, καθαρτικό, αποτοξινωτικό και αναγεννητικό των κυττάρων.
15 υπερτροφές που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας
15 υπερτροφές που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας
15 υπερτροφές που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας – Όλα τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ωφελούν το καθένα σε διαφορετικό τομέα. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε ουσίες και στοιχεία πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και γι’ αυτό αποκαλούνται και «υπερτροφές». Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 15 από αυτές τις τροφές οι οποίες είναι συνηθισμένες και αξίζουν οπωσδήποτε να βρίσκονται στη διατροφή σας.
Κινόα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την «μητέρα» των υπερτροφών
Κινόα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την «μητέρα» των υπερτροφών
Κινόα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την «μητέρα» των υπερτροφών – Η κινόα είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός σπόρος που συχνά συγκρίνεται με το σπανάκι και τα παντζάρια για την παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τα 9 αμινοξέα που περιέχει. Πρόκειται για ένα συστατικό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσιο σε ίνες και χαμηλό τους γλυκαιμικό δείκτη. Ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, συνήθως, η συγκομιδή της γίνεται πριν από το χειμώνα.
Η κινόα έχει πλούσια περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία της καρδιάς. Όταν ψήνεται, τα καλά της λιπαρά, μένουν σταθερά και δεν οξειδώνονται, σε αντίθεση με άλλα λιπαρά. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή, καθώς και τις άλφα, βήτα και γάμμα μορφές των πολυφαινολών.
Η κινόα, έχει βρεθεί πως είναι σημαντικά ευεργετική για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και όχι μόνο αυτό, καθώς μπορεί να ελέγξει και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Παράλληλα, σε σύγκριση με το σιτάρι ή το ρύζι, μπορεί να παρέχει περισσότερο πληρότητα και κορεσμό.
Πώς να μαγειρέψετε την κινόα
Αφαιρέστε τους σπόρους με ένα λεπτό σουρωτήρι, προσθέστε ένα φλιτζάνι κινόα σε 2 φλιτζάνια νερό και βάλτε το μείγμα να βράσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώνετε και πάλι τους σπόρους και βάζετε την κινόα ξανά σε μια κατσαρόλα για 15 λεπτά χωρίς θερμότητα.
Πηγή: enallaktikidrasi.com
Τσάι με τζίντζερ: Φυσική συνταγή για την καταπολέμηση του κρυολογήματος
Τσάι με τζίντζερ: Φυσική συνταγή για την καταπολέμηση του κρυολογήματος
Τσάι με τζίντζερ: Φυσική συνταγή για την καταπολέμηση του κρυολογήματος – Οι περισσότεροι, μετά από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, ψάχνουν να βρουν τα κατάλληλα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη γρίπη γρήγορα και αποτελεσματικά. Από την άλλη, μπορείτε να προτιμήσετε και να εμπιστευθείτε ορισμένες φυσικές μεθόδους καταπολέμησης του κρυλογήματος, που ενώ είναι δραστικές και ενισχύουν τον οργανισμό, δεν έχουν τις παρενέργειες των φαρμάκων. Μία από τις πιο ισχυρές φυσικές συνταγές είναι η παρακάτω με κύριο συστατικό το τζίντζερ.
Χάρη στα ενεργά συστατικά του, το τζίντζερ, βοηθά στην ανακούφιση από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης, όπως πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, και ξηρός βήχας. Η αντι-βακτηριακή και αντι-φλεγμονώδης δράση του φυτού, το καθιστά επίσης μια αποτελεσματική ανακούφιση για τον πόνο, τον ερεθισμό και τη δυσφορία που συνοδεύουν συνήθως τη γρίπη.
Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ενεργά συστατικά του εργάζονται κυρίως στο στομάχι και τα έντερα, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσπεψίας και να αποκαταστήσει την όρεξη των ασθενών με γρίπη. Ένα ζεστό τσάι με τζίντζερ μπορεί να ζεστάνει το στομάχι και τους πνεύμονες των ασθενών, ενισχύοντας την όρεξή τους.
Το τζίντζερ είναι γνωστό, επίσης, διότι καταπραΰνει τα αναπνευστικά προβλήματα και βοηθά ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, ως ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, το τζίντζερ τονώνει την εφίδρωση που βοηθά να απαλλαγούμε από τις τοξίνες που υπάρχουν στο σώμα. Αυτό τελικά βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης.
Συνταγή για καταπολέμηση του κρυολογήματος με τζίντζερ
Υλικά
1/8 κουταλιού της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
Λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση
Αναμείξτε το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ με το χυμό από μισό λεμόνι. Προσθέστε το σε μία κούπα νερό και βράστε το. Αφού βράσει, βάλτε το σε μία κούπα και αφήστε το για 5 λεπτά. Προσθέστε το μέλι και αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Καταναλώστε το ζεστό.
Το ρόφημα είναι ό,τι πρέπει για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, αλλά μπορείτε να το καταναλώνετε μία φορά τη μέρα και προληπτικά για την ενίσχυση του οργανισμού.
Πηγή: enallaktikidrasi.com
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Υλικά
6-7 κολοκυθάκια μέτρια
Για τη γέμιση
350 γρ. ρύζι
150 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί λευκό
½ ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 ποτήρι ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα κύμινο
για τη σάλτσα
2 καρότα κομμένα στη μέση
1 πατάτα κομμένη στη μέση
2 ξερά κρεμμύδια
½ ποτήρι ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
5 κλωναράκια μαϊντανό
1 πρέζα κύμινο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνιθο ψιλοκομμένα και συμπληρώνουμε με νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και 5 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας τα καρότα, την πατάτα και τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 25 λεπτά. Τα περνάμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Χαρακώνουμε τα κολοκυθάκια σε δύο σημεία και αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
Γεμίζουμε με τη γέμιση και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό, τόσο για να καλύψει τα κολοκυθάκια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε στη σάλτσα μας λίγο ζουμί από τα κολοκυθάκια, τα περιχύνουμε με αυτήν και αφήνουμε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Ανακινούμε 2-3 φορές για να μην κολλήσουν.
Μετά από 20 λεπτά, ρίχνουμε το αλάτι, πιπέρι, κύμινο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Πηγή: enallaktikidrasi.com
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΟΡΔΟ – ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Τι θα λέγατε για λίγη σκορδαλιά σήμερα; Αρκεί μόνο να λάβει κανείς υπόψη του ότι το σκόρδο είναι ένα φυσικό φάρμακο για την καρδιά, την πίεση, αντιγηραντικό αλλά και αφροδισιακό.
Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Το πιο αποτελεσματικό από όλα, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών, είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.
Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου. Οι αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν γίνει αντιληπτές στον άνθρωπο από τότε. Έτρωγαν σκόρδο κάθε μέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες.
Με βάση το σκόρδο κατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η γνωστή μας σκορδαλιά να προέρχεται από εκεί.
Όπως το σκόρδο έτσι και το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες το παρείχαν στους αθλητές τους για να τους κάνουν ταχύτερους. Όσο για τους Κινέζους, αυτοί το θεωρούσαν γιατρικό για όλες σχεδόν τις παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και της ανικανότητας.
Περιέχει θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Επίσης, φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης, η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευτεί. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.
Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.
Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.
Τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαν να θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστη γεύση. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν ότι αυτά δεν έχουν καμιά ουσιώδη επίδραση στον οργανισμό.
Η κατανάλωση σκόρδου, προσφέρει:
-Τη βελτίωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης.
-Τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
-Την καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
-Την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου.
-Τη μείωση των μυκητιάσεων και των λοιμώξεων.
Φημολογείται ότι το σκόρδο αποτελεί ασπίδα κατά το καρκίνου. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το σκόρδο, ως μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά, συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων να εκδηλωθεί καρκίνος, γεγονός που ουσιαστικά μάλλον οφείλεται στην γενικότερη υγιεινή διατροφή.
Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Οι δόσεις που συστήνονται γενικά στη βιβλιογραφία για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7,2 γραμμ. εκχύλισμα σκόρδου ανά ημέρα.
Τέλος τη δυσάρεστη οσμή του σκόρδου στην αναπνοή μπορεί να καλύψει ένα ποτήρι γάλα. Το γάλα μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που δίνουν στο σκόρδο την έντονη και μακράς διάρκειας οσμή του. Εκτός αυτού, περιορίζει όμως και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Εμείς θα σας προτείναμε να επιλέγετε για τη διατροφή σας το βιολογικό σκόρδο, το οποίο έχει καλλιεργηθεί χωρίς χημικά λιπάσματα που βλάπτουν την υγεία σας.
Πηγή: organiclife.gr
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ. ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ
Τo μαύρο κύμινο, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς φαρμακευτικούς σπόρους στην ιστορία, γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε το βιολογικό μαύρο κύμινο που είναι πιο υγιεινό, απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.